Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 82 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 751955


Župa Baćina i Plina - Stablina
Velika subota 2020. PDF Ispis E-mail

Velika subota 2020.

 

Po(r)uka zatvorenoga groba

 

Nakon slavlja Gospodnje večere sve do Vazmenoga bdjenja Crkva ne slavi sveta otajstva. Zaručnik je ugrabljen i svatovi poste (usp. Mk 2,20). Nema mise, pa nema ni misnih čitanja. Veliki petak posvećuje se molitvom časoslova i popodnevnom Službom Muke Gospodnje. Velika Subota samo časoslovom. Isus je pokopan, grob je zapečaćen i Crkva se zadržava u molitvi i šutnji na njegovu zatvorenu grobu. Znamo mi da će on uskrsnuti prvoga dana u tjednu kao što su Marta i Marija znale da će njihov brat Lazar uskrsnuti o uskrsnuću mrtvih. Ali sada je trenutak grobne tišine.

Isus je sišao u carstvo mrtvih iza zatvorenih vrata. To je znak da tiho poštujemo njegovu smrt i sastanak s umrlima. To je njegov subotnji počinak koji su svi poštivali. I žene koje su ga pratile do groba, i učenici koji su nestali u strahu, i narod koji se vratio svojim kućama, pa čak i njegovi protivnici, glavari svećenički i farizeji koji su odlučili da ga ubiju. Oni su itekako poštivali subotu. To je bila jedna od glavnih tema rasprave između njih i Isusa. Sada su sve rasprave završile. Svi i s jedne i s druge strane Isusova groba miruju i obdržavaju subotnji počinak.

 

Obdržavajmo ga i mi. Zaustavimo se pred velikim i teškim kamenom na vratima Isusova zatvorena groba i promislimo što nam on govori danas na Veliku subotu 2020. godine.

Evo jednog promišljanja:

 

Isus je svojim riječima i djelima stalno otkrivao riječi Pisma. Činio je to prije i poslije svoje muke, smrti i uskrsnuća. A Pismo je u ono vrijeme značilo ono što mi danas zovemo Stari zavjet. Posebno se to odnosi na Petoknjižje, ili Mojsijev zakon. To je onaj Zakon koji Isus nije došao ukinuti, nego ispuniti (Mt 5,17). Pa kako bi drukčije i bilo kad je taj Zakon također objava njegova Oca koji je licem u lice govorio Mojsiju. Zato je Isus jednom rekao Židovima:

 

„Uistinu, kad biste vjerovali Mojsiju, i meni biste vjerovali:

ta o meni je on pisao.

Ali ako njegovim pismima ne vjerujete,

kako da mojim riječima vjerujete?“ (Iv 5,46-47)

 

Te riječi vrijedi svaki put kad čitamo Mojsijev zakon, jer u njemu otkrivamo onu istu ljubav koja se do kraja objavila u Isusu Kristu. To nam pomaže sâm Isus jer u Mojsijevu zakonu ima tekstova koje nam je u naše vrijeme teško razumjeti kao izraze ljubavi. To je zato što živimo u drukčijem svijetu i drukčije se izražavamo. Postoje u tom Zakonu čak neka mjesta za koja se danas čudimo što ona uopće rade u Svetom pismu. To su razni prehrambeni, zdravstveni, higijenski i slični propisi, pa se današnji čitatelj ponekad pita kakve to veze ima s duhovnim životom i odnosom s Bogom. Ima veze, itekakve. Svi ti propisi, koji nam mogu danas biti neobični, svjedoče da se Bog brine za cjelovitog čovjeka i nema tog dijela ljudskog života i bića koji se Boga ne bi ticao. Kakav bi to bio Otac koji se ne bi brinuo za sve što nam je potrebno.

Spominjemo to, jer u Božjoj brizi za cjelovitoga čovjeka, nalazimo u Mojsijevu zakonu i nešto što se tiče naše sadašnje situacije kada su crkve-građevine zatvorene i ne možemo se kao zajednica javno okupljati na bogoslužje čak ni u ove najsvečanije dane u liturgijskoj godini.

Radi se o propisima Mojsijeva zakon kojima se određuje tko i kada smije ili ne smije pristupiti u Hram, to jest mjesto gdje se slavi svakodnevno i blagdansko javno bogoslužje i okuplja čitav Božji narod. To su redom propisi koji govore o obrednoj čistoći i nečistoći, jer u Hram može ući samo onaj tko je obredno čist.

Nisu nam danas jasni svi razlozi zbog kojih netko po Mojsijevu zakonu upada u stanje nečistoće, a time i zapreku da sudjeluje u javnom bogoslužju. Međutim, primjećujemo da se ti propisi u biti odnose na takva stanja u kojima je čovjek slab i ugrožen i u kojima bi mogao u isto stanje dovesti i druge ljude, pa je potrebno i njega i njih zaštititi.

Evo dva primjera.

U Levitskom zakoniku (12,1-8) donose se detaljni propisi koji govore o nečistoći žene poslije poroda. To je vrijeme kada se žena treba čuvati redovitih kontakata i, naravno, ne smije ići ni u Hram. Ovo je dobar primjer i za to da shvatimo kako obredna nečistoća nema veza s moralnom nečistoćom ili grijehom. Moralnu nečistoću treba izbjegavati jer je uvijek grešna i štetna, a obredna nečistoća ne samo da nije grešna nego je u nekim slučajevima čak i poželjna, baš kao u slučaju žene poslije poroda. Što bi bilo od ljudskoga roda, kad bi se žene čuvale te 'nečistoće'? Nama je danas malo nezgodan izraz da je žena poslije poroda 'nečista', ali sasvim jasno vidimo da se ovdje radi o stanju ugroženosti. Ženi je poslije poroda potreban cjeloviti oporavak i to joj Bog u Mojsijevu zakonu osigurava. A kad se oporavi, to jest kad određeno vrijeme nečistoće prođe, radosno će i svečano doći u Hram baš kao što je Blažena Djevica Marija, četrdeseti dan poslije poroda prikazala dijete Isusa u Hramu (Lk 2,22-24).

Drugi primjer su gubavci. O njima se detaljno govori u trinaestom poglavlju Levitskoga zakonika. Tu se gubom nazivaju različite kožne bolesti. Zato ima različitih vrsta gubavaca. Ima onih koji su gubavi samo neko vrijeme jer imaju neku prolaznu kožnu bolest, a ima i onih koji cijeli život pate od neizlječive i zarazne bolesti. Svi su pak za vrijeme dok imaju gubu obredno nečisti, i ne mogu ići u Hram. Tko se se izliječi taj može ponovno ići u Hram, a koji se nikad ne izliječe, ne mogu nikad. Takav je propis.

I sada dolazi zbunjenost današnjega čitatelja kojemu je teško prihvatiti takav zakon. Čini mu se nehuman i diskriminirajući. I još trebamo vjerovati da ga je objavio Bog. Pa kakav je to Bog koji nekomu zabranjuje da zbog nekog sasvim normalnog stanja kao što je porod ili neke bolesti ne može doći u njegovo svetište, ondje se moliti i slaviti ga? Može li takav propis biti od Boga? Zar ne bi u takvim stanjima kao što je bolest, čovjek trebao još više ići u Hram? Da nam te propise nije netko gadno podvalio kako bi nas udaljio i od Boga i jedne od drugih? Pitanja su to opravdana, očekivana i zaslužuju odgovor.

On postoji, i ako ga tražimo u Svetom pismu, onda ga možemo naći jedino ako imamo povjerenja u Božju živu riječ. Sjetimo se kako je Isus rekao da čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta (Mt 4,4). Svaka nam je Božja riječ dana da bismo živjeli. Pa čak i ona koja ljudima u određenim okolnostima zabranjuje dolazak u Hram. To im ne zabranjuje zato da ne bi imali pristup Bogu, nego da bi živjeli. Inače bi svojim dolaskom u Hram dodatno ugrozili i sebe i druge. Misleći da čine nešto pobožno, učinili bi nepravdu, jer ne bi izvršili Božju riječ koja se baš na njih u tom trenutku odnosi.

Pred zatvorenim vratima Isusova groba otvara se razumijevanje Pisma. Onima kojima je Bog po Mojsijevu zakonu zabranio doći u njegov Hram, nije im time uskratio svoju blizinu. Naprotiv, Bog im je najbliže što može biti. U Ponovljenom zakonu 30,14 piše: „Jer, riječ je posve blizu tebe, u tvojim ustima i u tvome srcu da je vršiš.“. Onaj tko u stanju obredne nečistoće dođe u Hram u njemu će naći smrt, a ne život zato što je prezreo Božju živu riječ koja mu je dana za stanje u kojem se nalazi. I kada je zapovijeđeno i kada je zabranjeno doći u u Hram s Bogom se susrećemo u vršenju njegove riječi.

 

Mislim da je poruka za našu trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa jasna. Nalazimo se u stanju opće ugroženosti, i oni koji su u Hramu neka iz njega ne izlaze, a koji su kod kuće neka tamo ostanu i neka ne dolaze u Hram, dok ne prođe potrebno vrijeme da se opet 'očistimo' i svi zajedno radosno pohitimo u Dom Gospodnji. Nije u skladu s Pismom pomisliti da bi nam netko mogao uskratiti Božju blizinu, ili da bi nam se sâm Bog htio uskratiti, ako čuvamo njegovu riječ.

 

Velika subota ove je godine posebna. Tako je velika da se čini kako zahvaća i danas i jučer i sutra. Kamen s vrata Isusova groba bit će u uskrsno jutro odvaljen, ali će naše crkve-građevine ostati i dalje zatvorene. To je teško gledati i mnogi to teško podnose. Ali zar nam iz dana u dan nije sve jasnije kako nam je slika zatvorenih vrata crkve-građevine bila potrebna da vidimo kako je Crkvu – Mistično Tijelo Kristovo nemoguće zatvoriti. Uskrslo tijelo Kristovo nije ostalo u zatvorenom grobu, niti su mu smetala zatvorena vrata iza kojih su se u strahu sakrili njegovi učenici. Zato nema nikakva razloga bojati se da će nam ove godine biti uskraćen susret s uskrslim Isusom. Bez brige. On će bez problema ući kroz zatvorena vrata naših domova. Naši crkveni i državni pastiri zajedno nas pozivaju da radi svoga vlastitoga dobra i dobra naših bližnjih ostanemo doma. Zar nam to sâm Bog ne govori? Budimo zato Bogu zahvalni na njihovoj ljubavi i ustrajnosti.

Dolikuje da završimo riječima Svetoga pisma. Neka to bude bratski poticaj apostola Pavla: „Molimo vas, braćo: priznajte one koji se trude među vama, koji su vam predstojnici u Gospodinu i opominju vas; s ljubavlju ih nadasve cijenite poradi njihova djela!“ (1 Sol 5,12).

Ostanimo koliko treba iza zatvorenih vrata. Tako je na Veliku subotu učinio sâm Gospodin.

 

fra Domagoj Runje

 
Prijenosi slavlja u Velikom tjednu PDF Ispis E-mail

Prijenosi slavlja u Velikom tjednu


Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodit će slavlja Velikoga tjedna u splitskoj prvostolnici. Vjernici će moći pratiti službu Božju na TV Jadranu, Laudato TV-u, te putem našeg YouTube kanala i Facebook stranice. U Velikom tjednu izravne prijenose svih ili nekih slavlja iz katedrale sv. Dujma s Facebook stranice naše Nadbiskupije moći će pratiti i pratitelji Facebook stranica: Gospa Sinjska, Karmelićani – Split i Dnevnik Svete Faustine Kowalske. Administratori ostalih vjerskih i župnih stranica mogu se pridružiti zajedničkom gledanju tako da administratorima stranice Splitsko-makarske nadbiskupije pošalju zahtjev.

 

 

Raspored prijenosa slavlja:

Cvjetnica - u 9.00 sati.

Veliki četvrtak - u 19.00 sati.

Veliki petak - u 15.30 sati.

(Na TV Jadranu snimka u 18.45 sati)

Velika subota - u 22.30 sati.

Uskrs - u 9.00 sati.

 
VELIKI TJEDAN PDF Ispis E-mail

Prateći  "odredbe Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, biskupa Splitske metropolije kao i Hrvatske biskupske konferencije, te odluke Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata", slavlje i obredi Velikog Tjedna u našoj župnoj crkvi će biti bez sudjelovanja zajednice, naroda Božjega.

 

Nemojmo kloniti duhom zbog novonastale situacije nego nastojmo okupiti svoje ukućane u zajedničkoj molitvi, pripravimo i sami sebe za nadolazeće dane i Otajstva koja u sebi nose.

Kako!?

Upravo onim šta imamo uvijek na raspolaganju a to je "molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstavai".

 

 

CVJETNICA - NEDJELJA MUKE GOSPODNJE -  9:30 sati. Na ovaj dan okupimo se u svojim obiteljima i pripremimo maslinove grančice da moleći u zajedništvu sa cijelom našom župom  Bog izlije svoj sveti blagoslov na sve nas koji tražimo Njegovu zaštitu.

 

VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOSPODNJE - 19:00 sati. Veliki Četvrtak označava posljednji dan korizme, a na taj dan svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja Isusov čin ustanovljenja Euharistije kada nam se darovao pod prilikama kruha i vina te svećeničkog reda.

Početak bogoslužja objavit će zvuk zvona, kao i za himan "SLAVA BOGU"

Popratni obredi ovoga slavlja poput pranja nogu i Prijenosa Svetotajstva se ispuštaju, a Presveti Sakramenat se pohranjuje u svetohranište.

 

VELIKI PETAK – SLUŽBA MUKE GOSPODNJE - 19:00 sati.

Zajednički u obiteljima se uključimo moleći:

Molimo milosrdnog Oca,

za bolesne, preminule

i one koje je obuzeo osjećaj beznađa

u vremenu pandemije koronavirusom

kao i za sve liječnike, medicinsko osoblje

i sve službe koje se brinu o građanima

da ustraju u kušnjama, nađu utjehu u vjeri

i budu milosrdni kao Otac.

PRIJENOS KRIŽNOG PUTA IZ VATIKANA U 21:00 HTV1.

VELIKA SUBOTA – Vazmeno Bdjenje  - 19:00 sati.
Zvona će slavit  da označe i objave početak misnog slavlja tako da se možete u svojim obiteljima i kućnim crkvama  duhom uključiti u proslavu ovoga dana.

USKRS -  Slavlje USKRSNUĆA GOSPODNJEGA

Misa na dan USKRSA - 9:30 sati.

Blagoslov hrane za Uskrs


Zbog izvanrednih okolnosti nema blagoslova hrane u našim crkvama. Neka se okupljene obitelji prije jela zajedno pomole. Neka odrasli predvode molitvu Vjerovanja, Oče naš, Zdravo Mariju i Slava Ocu, te Kraljice neba i blagoslove hranu ovim ili sličnim riječima:

- Bože, ti si po smrti i uskrsnuću svoga Sina Isusa Krista obnovio ljudski rod i cijeli svemir. Blagoslovi (učiniti rukom znak križa nad hranom +) ovu hranu i piće da nam bude znak vazmene obnove. Daj da svi koji je blaguju ustraju u tvojoj milosti i uvijek žive kao novi ljudi. Po Kristu Gospodinu našem. – Amen

 

 
Upute za slavlja u okolnostima epidemije koronaviruso PDF Ispis E-mail

 

Nadbiskupski ordinarijat SMN 31. 03. 2020.

Nadbiskup mons. Marin Barišić poslao je upute za slavlja u okolnostima epidemije koronavirusom svim svećenicima, redovnicima i redovnicama.

 

 

 

Draga braćo i sestre!

 

Približava nam se godišnja proslava svetkovine Uskrsnuća Gospodinova koju slavimo 12. travnja 2020. godine. Toj najvećoj svetkovini u Crkvi prethodi vrijeme intenzivne priprave od Cvjetnice do Vazmenoga bdijenja. Svima nam je jasno da se ove godine nalazimo u izvanrednim okolnostima, ali okolnosti ne smiju spriječiti da u našim župnim crkvama, na skromniji način nego inače, proslavimo Nedjelju Muke Gospodnje, Vazmeno trodnevlje i sam Uskrs.

 

Imajući u vidu dosadašnje odredbe Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, biskupâ Splitske metropolije kao i Hrvatske biskupske konferencije te odluke Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata, koristim prigodu da Vam dadnem nekoliko uputa za vrijeme koje je pred nama:

 

 

Cvjetnica.

 

Spomen nedjelje Muke Gospodnje može se slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Župnici mogu blagosloviti maslinove/palmine grančice i ostaviti ih ispred crkve tako da ih vjernici mogu ponijeti svojim kućama.

 

 

Veliki četvrtak.

 

Misa posvete ulja se odgađa do daljnjega. Kad bude moguća koncelebracija i nazočnost vjernika, obavijestit ćemo vas o novom datumu slavljenja Mise posvete ulja.

Misa Večere Gospodnje može se slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Popratni obredi ovoga slavlja poput pranja nogu i Prijenosa Svetootajstva se ispuštaju, a Presveti Sakramenat se pohranjuje u svetohranište.

 

Veliki petak.

 

Služba Muke Gospodnje može se slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Čašćenje križa poljupcem pridržano je samo predsjedatelju koji zatim križem blagoslivlja svoju župnu/ samostansku zajednicu.

 

Neka se sljedeća molitva umetne kao broj 11 u Sveopćim molitvama:

 

Molimo milosrdnog Oca,

za bolesne, preminule

i one koje je obuzeo osjećaj beznađa

u vremenu pandemije koronavirusom

kao i za sve liječnike, medicinsko osoblje

i sve službe koje se brinu o građanima

da ustraju u kušnjama, nađu utjehu u vjeri

i budu milosrdni kao Otac.

 

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

 

Svemogući vječni Bože,

poslao si svoga Sina

da bude Emanuel – s nama Bog – liječnik duše i tijela.

Učini nas znakom svoje milosrdne ljubavi,

pomozi svim bolesnima, ojačaj one koji gube nadu,

a preminuloj braći i sestrama udijeli puninu vječnoga života.

Po Kristu Gospodinu našem.

 

 

Velika subota

 

Vazmeno bdijenje se slavi isključivo u katedrali i župnim crkvama bez nazočnosti vjernika. U krsnoj službi zadržava se samo obnova krsnih obećanja.

 

 

Uskrs

 

Misa na dan Vazma može se slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Neka zvona svečano slave i objave početak misnog slavlja tako da se vjernici u svojim obiteljima – kućnim crkvama mogu duhom uključiti u proslavu ovoga dana.

 

*  *  *

 

Slavlja krizme i prve pričesti

 

Savjetovavši se s biskupima Metropolije, donijeli smo zajedničku odluku da se slavlja sakramenta potvrde i slavlja prve pričesti u našim župama u 2020. godini odgađaju, a ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije 2021. godine.

 

 

*  *  *

 

 

Pozovite vjernike da prate objave u medijima o prijenosima slavlja kroz ovo vrijeme. Također, putem društvenih mreža obavještavajte ih o događanjima u Vašoj župi i našoj Nadbiskupiji.

 

Koristimo prigodu obavijestiti vas da će se slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenositi iz naše Katedrale na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije, na TV Jadranu i Laudato TV. Termine prijenosa ćemo objaviti na vrijeme na službenim web-stranicama Nadbiskupije.

 

Draga braćo i sestre, iako je naše vrijeme puno nepoznanica, ipak nam je budućnost sigurna i zajamčena Kristovim uskrsnućem. Zato vam ovim putem želim blagoslovljene dane Velikoga tjedna i istinskom radošću sretan Uskrs.

 

mons. Marin Barišić,

splitsko-makarski nadbiskup i metropolit

 

 
Papa predvodi klanjanje s mogućnošću potpunog oprosta PDF Ispis E-mail

 

Papa predvodi klanjanje s mogućnošću potpunog oprosta

 

Papa Franjo predvodit će u petak 27. ožujka u 18 sati na prostoru ispred bazilike Sv. Petra molitvu, čitanje Riječi Božje, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, te udijeliti blagoslov Urbi et orbi s kojim će biti povezana mogućnost primanja potpunog oprosta. Klanjanje i oprost moći će se pratiti putem Prvoga programa Hrvatske televizije (HTV1) i Hrvatskog radija (HR1) te Laudato TV čiji prijenos iz Vatikana preuzima i Hrvatski katolički radio.

S obzirom na zarazu koronavirusom, Crkva daje zaraženim vjernicima, zdravstvenim djelatnicima, rodbini i svima koji se na bilo koji način brinu za njih, pa i putem molitve, mogućnost dobivanja potpunoga oprosta. Određeno je to Dekretom Apostolske pokorničarne koji je objavljen, 20. ožujka, a koji je potpisao viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza i regent msgr. Krzysztof Nykiel.

Za dobivanje potpunoga oprosta, oboljeli, oni koji su u izolaciji, kao i zdravstveni radnici i rodbina, koji se izlažu opasnosti od zaraze kako bi se brinuli o onima koji su pogođeni virusom COVID-19, moći će jednostavno izmoliti Vjerovanje, Očenaš i jednu marijansku molitvu.

Ostali će moći izabrati među više mogućnosti: posjetiti Presveto Otajstvo ili sudjelovati na euharistijskom klanjanju, čitanju Svetoga pisma barem pola sata, molitvi krunice, pobožnosti Križnoga puta ili molitvi Krunice Božjega milosrđa, moleći Boga za zaustavljanje epidemije, olakšanje bolesnima i vječni spas za one koje je Gospodin pozvao k sebi. Potpuni oprost može dobiti i vjernik koji u trenutku smrti ne može primiti sakrament bolesničkoga pomazanja i pričesti, izvijestio je Vatican News.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 17 od 214