Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 763486


05.06. PDF Ispis E-mail

Sveti Ivan Pavao II. je prije točno četrnaest godina - sletio u zračnu luku kod Omišlja na otoku Krku. Bilo je to stoto putovanje Ivana Pavla II., ali i treći posjet Hrvatskoj.

Sveti Ivan Pavao II. je odmah na početku objasnio zašto je došao, navodimo: “Došao sam k vama ispuniti zadaću Petrova nasljednika te svim stanovnicima donijeti svoj pozdrav i zaželjeti mir.”  Zatim je rekao:

»Kršćanstvo je u prošlosti dalo velik doprinos razvoju Hrvatske. Postoje, naime, vrijednosti - kao što su dostojanstvo osobe, ćudoredna i umna čestitost, vjerska sloboda, obrana obitelji, prihvaćanje i poštivanje života, solidarnost, mjerodavnost i sudjelovanje, poštivanje manjina - što su upisane u narav svakoga ljudskog bića, a zasluga je kršćanstva da ih je prepoznalo i jasno ih navješćuje. Na tim se vrijednostima temelji postojanost i prava veličina jedne države.«

Nakon pozdrava, Sveti je Otac s Krka katamaranom otputovao u Rijeku koja je bila njegov dom slijedećih pet dana. U tih pet dana Ivan Pavao II. je pohodio Dubrovnik, gdje je beatificirao Mariju Propetoga Isusa Petković. Zatim je u Osijeku 7. lipnja slavio misu, te posjetio  Đakovačku katedralu. Te 2003. Duhovi su bili 8. lipnja, i Papa je na taj dan predvodio misno slavlje na riječkoj Delti, a veći dio propovijedi posvetio je hrvatskim obiteljima.

 

Sveti Ivan Pavao II. također je posjetio svetište Majke Božje Trsatske. Tu je kao hodočasnik pao na koljena ispred lika Gospe Trsatske. Učinio je i osobitu hodočasničku gestu pa je Svetištu darovao krunicu i taj je dar popratio riječima: «Molite se za mene Gospi Trsatskoj dok sam živ i kad umrem»!

Na kraju trećeg pohoda Hrvatskoj sveti Ivan Pavao II. je posjetito Zadar, gdje je na Forumu predvodio Službu riječi. Jedan od talijanskih dnevnika, Il Giornale naveo je tih dana kako je Hrvatska, kao najkatoličkija zemlja poslije Poljske, oduševljeno primila Papu, a on se u njoj osjeća kao kod kuće.

Papa Woytila se od Hrvatske oprostio 9. lipnja 2003.