Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 763481


04.06. PDF Ispis E-mail

Prije točno šest godina papa Benedikt XVI. započeo je svoj dvodnevni Apostolski pohod Hrvatskoj. Geslo pohoda bilo je "Zajedno u Kristu“.

U svom govoru Benedikt XVI. Zahvalio je Bogu za 13. stoljetnu vjernost hrvatskog naroda Svetoj Stolici. O 20. obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, naglasio je također kako hrvatski narod od samih početaka pripada Europi te da joj na poseban način daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece.

Nakon dočeka u zagrebačkoj zračnoj luci Sveti Otac se s Predsjednikom Republike uputio na Pantovčak. Nakon toga se u apostolskoj nuncijaturi na Ksaveru susreo s tadašnjom predsjednicom Vlade – Jadrankom Kosor. Predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, Diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima papa je svoju poruku uputio u Hrvatskome narodnom kazalištu. Ipak najupečatljiviji dio toga dana bilo je papino bdijenje s mladima na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Toga dana u centru Zagreba okupilo se oko 40 tisuća ljudi. Uz 26 tisuća mladih koji su uspjeli dobiti svoje mjesto na Trgu, još gotovo 15 tisuća mladih, ali i onih nešto starijih pjevalo je i molilo s Papom iz okolnih ulica, a najviše sa zagrebačkog Kaptola.

U bdijenju su osobito bili dojmljivi više-minutni dijelovi potpune tišine koja je dominirala središtem glavnog grada Hrvatske.

Benedikt XVI. je na glavnom gradskom trgu hrvatske metropole Majci Božjoj od Kamenitih vrata darovao zlatnu krunicu, a mladi su Svetome Ocu na kraju programa darovali tamburu, izvorni hrvatski instrument, uz pjesmu Krist na žalu.