Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 6 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 763467


02.06. PDF Ispis E-mail

Prije točno 182 godine u Rieseu rođen je Giuseppe Sarto. Nama je on danas znan kao sveti Pio X. Budući papa studirao je klasične jezike, književnost, filozofiju te potom i teologiju u Padovi. Nakon očeve smrti mislio je kako mora odustati od školovanja jer bi time pomogao majci, braći i sestrama. Mudra majka je mladog Giuseppea od toga odgovorila. Giuseppe Sarto zaređen je za svećenika u 23. godini života.

 

U godinama koje su slijedile bio je zamjenik župnika u Tombolu, zatim župnik u Salzanu, potom kanonik treviške katedrale, biskupov tajnik i duhovni vođa u sjemeništu. Papa Benedikt XVI. o tome je rekao slijedeće: „U tim godinama bogatog i velikodušnog pastoralnog iskustva, budući papa Pio X. pokazao je onu veliku ljubav prema Kristu i Crkvi, onu poniznost i jednostavnost kao i veliku ljubav prema najpotrebnijima i te su ga osobine resile cio njegov život.“

 

U 50. godini života  Giuseppe Sarto imenovan je biskupom, a devet godina kasnije venecijanskim patrijarhom i kardinalom. U kolovozu 1903. izabran je za papu te je uzeo ime Pio X. Ovu je službu Giuseppe prihvatio s oklijevanjem.

 

Pontifikat svetog Pija X. bio je u znaku velikog nastojanja oko provođenja reformi, sažetih u geslu “Obnoviti sve u Kristu”. Od samog se početka posvetio preustroju Rimske kurije, zatim je pokrenuo radove na sastavljanju Zakonika kanonskog prava. Promicao je također reviziju odgoja i obrazovanja budućih svećenika utemeljivši više sjemeništa. Drugo važno područje njegova djelovanja bilo je poučavanje Božjeg naroda vjerskim istinama. Još od godina u kojima je bio župnik sastavio je katekizam, a tijekom biskupske službe u Mantovi radio je na sastavljanju jedinstvenog katekizma. Kao papa pripremio je tekst iz kršćanskog nauka za Rimsku biskupiju, koji se proširio po cijeloj Italiji i svijetu. Također je papa Pio preporučivao vjernicima da često pristupaju sakramentima, te je pomaknuo prvu pričest djece na sedmu godinu života. Utemeljio je  1909. i Papinski biblijski institut. Zadnju godinu života Pio X. proveo je shrvan ratnim oblakom koji se nadvio nad Europu i svijet. Tada je zapisao, navodimo: «Tugujem za svim onima koji umiru na bojnim poljima. Tugujem za njihovim dušama i obiteljima. O, taj rat! Osjećam da će i mene dokrajčiti!» Pio X. umro je 20. kolovoza 1914.

 

Papu Pia X. svecem je proglasio 1954. papa Pio XII. Tijelo sv. Pija X., danas je u bazilici sv. Petra u brončano-staklenom sarkofagu.