Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 7 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 1057684


ŽUPNE OBAVIJESTI 1.5. - 7.5.2023 PDF Ispis E-mail

Mjeseci svibanj i listopad su na poseban način posvećeni Blaženoj Djevici Mariji. Ako imate vrt ispred kuće, onda možete primijetiti kako upravo u svibnju i listopadu cvjeta ruža – kraljica cvijeća.

Cvijet koji po svojoj ljepoti najbolje pristaje Kraljici Neba i Zemlje i Ruži Otajstvenoj.

Stoga nas bogata kršćanska tradicija poziva da tokom svibnja naš odnos i ljubav prema Mariji kao Majci Kristovoj i našoj učinimo bogatijim, stvarnijim, konkretnijim… Pokušajmo kroz ovaj mjesec na osobit način ostvarivati Isusovu želju i oporuku s Križa: “Evo ti Majke!” te dan za danom živjeti u zajedništvu s Njom. Svibanj je, dakle, mjesec koji nas poziva na zajedništvo s Majkom koja nas približava Isusu. A nije li najbolji način za to MOLITVA. Najčešća Gospina poruka i poziv u Međugorju upravo je ova: „molite, molite, molite!“

Krunica je evanđeoska molitva. Iz evanđelja crpi predmet otajstava i poglavite svoje oblike. Nadahnjuje se na Evanđelju kako bi vjernicima ponudila stav s kojim je moraju moliti, započinjući od radosna Anđelova pozdrava i Marijina „da“.

U skladnoj susljednosti Zdravomarija, krunica ponovno moliteljima predlaže temeljno otajstvo evanđelja – Utjelovljenje Riječi – promatrajući ga u presudnome trenutku Navještaja naviještena Mariji.

Krunica urednom susljednošću promatra glavne spasiteljske događaje koji su se ispunili u Kristu: od djevičanskoga začeća i otajstava djetinjstva do najviših trenutaka Uskrsa (Muke i Uskrsnuća), od učinaka što ih je Uskrs proizveo u Crkvi koja se rađala na dan Duhova, i u Djevici Mariji na dan kada je ona bila tijelom i dušom uznesena u nebesku Domovinu.

Krunica je molitva u najužoj vezi s Marijom koja je sjedinjena s Kristom u njegovu spasiteljskom poslanju. Krunica je istodobno molitva Mariji, našoj najboljoj posrednici kod Sina. Ona je, napokon, molitva što je na poseban način molimo zajedno s Marijom, baš onako kako su zajedno s njome molili apostoli u blagovalištu Posljednje večere kada su se pripravljali na primitak Duha Svetoga.

Osobito je važna obiteljska molitva krunice. Nekad je krunica bila glavna molitva kršćanske obitelji, s krunicom je svršavao svaki dan. Moleći zajednički krunicu, obitelj se osjeća Božjim narodom, osjeća se kao jedna osoba: osjeća otajstvo Isusa nazočnoga među onima koji su se u Njegovo ime ujedinili. A doista vrijedi i ona poznata izreka sv. Majke Terezije koja kaže: „Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno!“ A tog nam zajedništva danas treba najviše na svijetu!

tekst:Medjugorje-info.com


Ponedjeljak, 1.svibnja: Prigoda za ispovijed i krunica u 18 sati a iza sveta misa s molitvom franjevačkog časoslova.

 

Utorak, 2. svibnja: Prigoda za ispovijed i krunica u 18 sati a iza sveta misa s molitvom franjevačkog časoslova. Pobožnost 13 utoraka sv.Anti Padovanskom.

 

Srijeda, 3. svibnja: Prigoda za ispovijed i krunica u 18 sati a iza sveta misa s molitvom franjevačkog časoslova.

 

Četvrtak, 4. svibnja: DEVETNICA GOSPI FATIMSKOJ. Prigoda za ispovijed i krunica u 18 sati a iza sveta misa s molitvom franjevačkog časoslova.

 

Petak, 5. svibnja: DEVETNICA GOSPI FATIMSKOJ. Prigoda za ispovijed i krunica u 18 sati a iza sveta misa s molitvom franjevačkog časoslova.

 

Subota, 6. svibnja: DEVETNICA GOSPI FATIMSKOJ. Sveta misa u 7:00 sati u Stablini. AKCIJA čišćenja kod sv. Paškala na Kuli u 8:30. Ponijeti sav potreban alat, škare, trimeri, motorne pile. U 9:30 probe pjevanja dječjeg zbora.

 

 

Nedjelja, 7. svibnja: DEVETNICA GOSPI FATIMSKOJ. Sveta misa u Baćini u 8:00 sati.  Sveta misa u Stablini u 10:00 sati.