Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 6 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 560780


21.06. PDF Ispis E-mail

Štovanje Nikole Tavelića, kao blaženika, odobrio je papa Leon XIII., 1889. godine. Iako se za njegovu kanonizaciju zauzimao bl. Alojzije Stepinac, Drugi svjetski rat je omeo taj, kao i druge njegove pothvate. Tako je tek papa Pavao VI. u bazilici sv. Petra u Vatikanu, 21. lipnja 1970. godine, svečano proglasio svecima bl. Nikolu Tavelića i njegove drugove mučenike. Na tom je slavlju bilo nazočno više od 20 tisuća Hrvata iz Hrvatske i inozemstva. Nikola Tavelić je tom prigodom nazvan "pročelnikom hrvatskih svetaca".

 

Na današnji dan 1963. godine Giovanni Battista Montini izabran je za 262. papu. Uzeo je ime Pavao VI. I spomenuli smo ga u prethodnoj priči.

Papa Pavao VI. bio je doktor kanonskog prava, a radio je i u vatikanskoj diplomaciji. Kao milanski nadbiskup, dobio je nadimak “nadbiskup radnika”. Godine 1958. imenovan je kardinalom, a za papu je izabran kako smo već rekli 21. lipnja 1963. Bio je blag, ali odlučan, zaljubljen u Istinu, vodio je Petrovu lađu u burnim godinama za Crkvu i svijet. Nakon što je izabran za papu odmah je pred sobom imao izazov: privesti kraju II. vatikanski sabor, to je i učinio 1965. Nakon toga posvetio se provođenju koncilskih ideja.

Proširio je i kardinalski zbor kardinalima iz svih krajeva svijeta i ustanovio novu sinodu biskupa. Ukinuo je indeks zabranjenih knjiga te proveo reorganizaciju vatikanske kurije. Trudio se oko uspostavljanja diplomatskih i prijateljskih odnosa sa svim narodima. Tijekom petnaestogodišnjega pontifikata, papa Montini čvrsto se zauzimao za mir u svijetu, jačajući misionarsku dimenziju Crkve. Postao je apostol mira do na kraj zemlje, tijekom apostolskih putovanja stigao je na svih pet kontinenata. Nezaboravan je njegov govor pred skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku, 1965. i njegov uzvik protiv rata: „Nikada više rat, nikad više! Mir, mir mora upravljati sudbinama naroda i čitavoga čovječanstva!“ Pavao VI. nije bio ravnodušan ni prema patnjama afričkih naroda, koje je slomila bijeda. Velik ugled u svijetu pribavilo mu je i njegovo zalaganje za trajan i pravedan mir. Istupao je protiv svake agresije i rata i tražio miroljubiva rješenja međunarodnih problema  u Vijetnamu, Izraelu, Nigeriji, Sjevernoj Irskoj. 1967. Papa Pavao VI. objavljuje encikliku „Napredak naroda“. Razvoj je – piše Papa – novo ime mira“, i pojašnjava kako razvoj mora biti cjelovit i „usmjeren na promociju čitava čovjeka, svakoga čovjeka“.

Promicatelj „civilizacije ljubavi“, blaženi Pavao VI. svojim naporima za mir pridružuje trajno ekumensko zauzimanje, u uvjerenju da će kršćani, samo ako su jedinstveni, moći biti čimbenik pomirenja među narodima. Nezaboravan je njegov susret s carigradskim patrijarhom Atenagorom 1964. godine u Jeruzalemu, njihov bratski zagrljaj ganuo je i katolike i pravoslavne. Istovremeno se odvija dijalog s anglikancima, a Pavao VI. se 1966. godine susreće s canterburyskim nadbiskupom. Osjetljiv kakav je bio, Papa Pavao VI. 1978. godine proživljava težak trenutak: otmicu osobnoga prijatelja Alda Mora. Više se puta u nagovorima prije molitve Anđeo Gospodnji izravno obraćao Crvenim brigadama da ga oslobode.

U jednom od svojih apostolskih  pisama, izričito progovara i o problemu okoliša kao »pogubnoj i neočekivanoj posljedici čovjekova djelovanja«. On, Pavao VI. potiče kršćane da s drugim ljudima preuzmu odgovornost za zajedničku sudbinu cjelokupne ljudske obitelji. Papa Pavao VI. također je poznat po izrazu koji i danas često upotrebljavamo – civilizacija ljubavi.

Čovjek velike kulture, ljubitelj umjetnosti i književnosti, čovjek koji je poticao svijet kulture da služi Istini, da se zauzima za promociju dostojanstva čovjeka stvorena na Božju sliku i priliku preminuo je 1978.

Benedikt XVI, jednom je prilikom o blaženom Pavlu VI. rekao navodimo:

„Promišljanje pape Montinija o Crkvi danas je više nego ikada aktualno; još je dragocjeniji uzor njegove ljubavi prema Crkvi, nerazdvojne od ljubavi prema Kristu, to je razlog zašto je pouka pape Pavla VI. neprocjenjivi dar za Crkvu.“

19. listopada 2014., dakle u sklopu završnoga slavlja posebnoga zasjedanja Biskupske sinode o obitelji papa Franjo beatificirao je papu Pavla VI.