Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 1006067


28.05. PDF Ispis E-mail

Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman obavio je 28. svibnja 1991. smotru Narodne garde na stadionu Nogometnog kluba Zagreb. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje hrvatskih oružanih snaga. Smotru postrojba obavio je predsjednik Republike Franjo Tuđman u pratnji tadašnjeg ministra obrane Martina Špegelja i ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca. Bilo je tu šest brigada s dobrovoljačkim postrojbama Zbora narodne garde, zatim odred vezista, mornarički odred, združeni odred policije i počasni odred Predsjednika Republike. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

 

Svi su oni položili prisegu koja glasi: »Svečano prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika hrvatske Narodne garde, zahtijevaju i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću i uz žrtvu vlastitog života štititi I braniti svoju domovinu Hrvatsku, njen suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njene građane.« Nakon davanja prisege, Predsjednik Republike je prisutnim jedinicama predao domovinske zastave.

 

Bio je to početak stvaranja hrvatske vojske koja će u nekoliko sljedećih godina osnažiti i postati respektabilna regionalna sila. U nametnutom ratu ta će vojska oslobađati dio po dio Hrvatske da bi u nevjerojatno djelotvornim i brzim akcijama Bljesak i Oluja donijela mir u sve dijelove Lijepe Naše.

 

U spomen na prvo postrojavanje Zbora narodne garde, danas se obilježava Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan hrvatske kopnene vojske.