Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 584531


18.05. PDF Ispis E-mail

Na današnji dan 1952. u Zagrebačkom HNK-u je praizvedena opera Mila Gojsalića hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca. Libreto je prema vlastitoj poemi priredio Danko Anđelinović.

Tom praizvedom povijesne glazbene drame u tri dijela ravnao je sam skladatelj Jakov Gotovac. Režirao ju je Tito Strozzi, scenografiju i kostimografiju izradio je Ljubo Babić, a koreografiju je osmislila Margareta Froman. Naslovnu ulogu pjevala je Marijana Radev. A evo i nekoliko riječi o temi opere.

Radnja se odvija 1649. u slobodnoj Poljičkoj knežiji koju pokušava osvojiti velika turska vojska, predvođena zloglasnim Topan-pašom. Poljičani su se odlučili oduprijeti snažnoj vojsci, ali jedna djevojka - Mila odlučuje se žrtvovati za spas svoga naroda. Odlučuje poći za Pašu te pred jutro pomoću baruta uništava turski logor, ali i sama pogiba. Poljičani napadaju preživjele iznenađene Turke i pobjeđuju. U osvit nove zore Poljičani, tugujući nad Milinim mrtvim tijelom ponosno pjevaju Milinu pjesmu - Odu zemlji.

Zanimljivo je reći kako je na sam dan Oluje 05. kolovoza 1995. na Tvrđavi Gripe izvedena upravo opera o slavnoj Poljičanki  - Mili Gojsalić.

I na kraju ove priče donosimo stihove opere koja veliča ljubav žene prema domovini i narodu.

 

“ O zemljo naša, ljubljena i draga,

u teškoj borbi zavoljena žarko,

ti do slobode nemaš drugog blaga,

a tvoj je ponos naše sunce jarko!

 

Vjerujem u te, sveta zemljo moja,

dubokom vjerom bregove što mrvi

Branjena ti si poplavama znoja,

Gol kamen čuvan bujicama krvi!

 

Kad tebe dušman spali, zgazi, smrvi,

ti tad se vineš ispod grobnog kama,

i opet jača, snagom svoje krvi,

ti ljepša sineš žarom žića svog!

O zemljo naša, mučenice sveta!

O, tvrda hridi, raskrsnice svijeta!

O rodna grudo, majko puka svog!

Avaj! Avaj!

O, zemljo moja, nek te čuva Bog!”