Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 584495


26.08. PDF Ispis E-mail

Početkom kolovoza 1995. vojno-redarstvenom operacijom Oluja oslobođeni su Knin i središnja hrvatska područja, koja su četiri godine bila pod neprijateljskom okupacijom. Osim vojne i političke, taj je događaj imao i znatnu gospodarsku važnost za budućnost Hrvatske. Prekinutim prometnim vezama zemlja je bila podijeljena na Sjever i Jug, što je zbog zaobilaznih putova nanosilo veliku štetu hrvatskoj ekonomiji. Dvadesetak dana poslije Oluje ponovno je uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita. Prva kompozicija - Vlak slobode - krenula je na put 26. kolovoza 1995. i izazvala slavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba preko Karlovca te Gospića i Knina do Splita. U tom povijesnom vlaku bili su tadašnji predsjednik Franjo Tuđman i mnogi državni dužnosnici te stranački prvaci, kao i prognanici s dotad okupiranih područja te kulturni i javni djelatnici.

Na krajnjem odredištu Vlaka Slobode, u Splitu, priređeno je veliko slavlje. U svome je govoru predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman tada rekao, navodimo:

„Vjerom u hrvatski narod ujedinjavanjem domovinske i iseljene Hrvatske, jedinstvom one zavođene Hrvatske koja je još u Drugom svjetskom ratu ratovala jedna protiv druge pod tuđim zastavama ili pak i pod hrvatskim zastavama, ali opet jedna protiv druge. Samo s takvim jedinstvom svih krajeva, svih staleža i domovinske i iseljene Hrvatske mogli smo uspostaviti samostalnu i demokratsku nezavisnu hrvatsku državu, mogli smo stvoriti oružanu silu koja je evo ovih dana oslobodila do kraja sve središnje hrvatske krajeve, koja je oslobodila Knin, taj stari hrvatski kraljevski grad u kojem je stolovao kralj Zvonimir, u kojem je bilo sijelo i hrvatskog biskupa kad se Hrvatska biskupija protezala tada sve do Drave.“

Također je dodao: „Danas imamo slobodnu i moćnu hrvatsku državu koja je kadra da oslobodi i onaj mali, ali važan komad hrvatske domovine – istočnu Slavoniju, sa simbolom hrvatskog otpora Vukovarom i s bogatom Baranjom.“

Tijekom govora predsjednik je Tuđman okupljeno mnoštvo upitao: "Što mi preostaje da vam još obećam?", Cijeli je grad odgovorio; "Vukovar, Vukovar!". Grad heroja zajedno s cijelim Podunavljem u teritorijalni integritet Lijepe Naše vraćen je mirnom reintegracijom u sljedeće dvije godine.