Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 584494


25.08. PDF Ispis E-mail

Na današnji dan 1991. započela je bitka za Vukovar. Istina - barikade, stradanja, napetosti, minobacački napadi, na vukovarskom su području započeli još puno ranije. Međutim, svim kroničarima rata, svjedocima i novinarima - ostaje u pamćenju jutro 25. kolovoza kada je uslijedio žestoki napad na grad. Jugoslavenska je vojska, tog jutra, skinula sve maske koje je povremeno koristila pred svjetskom javnosti, i tenkovima krenula u opći napad na Vukovar. Započeli su juriši kojima su se vukovarski branitelji odupirali sve do 18. studenoga.

Još uvijek nepotpuni podaci o obrani Vukovara do kraja opsade bilježe tisuću i 700 poginulih na hrvatskoj strani. Od tog broja njih tisuću i 100 bili su civili. Više od 4 tisuće ljudi je ranjeno. Tisuće branitelja i civila je zarobljeno i nestalo, a tisuće prognano. Vukovarski borci su tijekom obrane ustrojeni u 204. brigadu. Ta malobrojna i slabo naoružana postrojba ostvarila je nevjerovatne borbene rezultate. Uništeno je oko 400 srpskih tenkova i oklopnih vozila, oboreno 20 borbenih zrakoplova i helikoptera, broj poginulih agresorskih vojnika procjenjuje se do 8 tisuća.

Iako je u studenom ušla u Vukovar, srbijanska je vojska materijalno, politički i psihološki bila znatno oslabljena, neki kažu i - slomljena. Tromjesečna borba za Vukovar stvorila je vrijeme i prostor za organiziranje Hrvatske Vojske. Nakon pretrpljenih ogromnih gubitaka, Srbija više nije imala snage za nastavak ratovanja, te je bila prisiljena na sklapanje Sarajevskog primirja. Zbog svega toga može se reći kako je obrana Vukovara obranila cijelu Hrvatsku. Junaštvo branitelja i stanovnika Vukovara razlog je što je Bitka za Vukovar postala jedna od najsvjetlijih stranica u hrvatskoj povijesti.