Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 6 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 584490


23.08. PDF Ispis E-mail

Godine 1998. UNESCO je proglasio 23. kolovoz međunarodnim danom sjećanja na trgovinu robljem i njenim ukidanjem. Ovaj datum je izabran jer je na današnji dan  1791. na otoku Santo Domingo, počela pobuna roblja. Atlantska trgovina robljem, danas nazivamo trgovinu Afrikancima koji su dopremani i prodavani u kolonijama Novog svijeta. Pretpostavlja se kako je ova sramotna trgovina trajala od šesnaestog do devetnaestog stoljeća, te da je u Novi svijet dovezeno između 9 i 12 milijuna Afrikanaca. Nažalost također se pretpostavlja da ih je još toliko preminulo na tim istim putovanjima.

Uz borbu protiv robovlasništva vezan je i nastanak jedne od najpoznatijih kršćanskih himni – Amazing grace– kod nas poznatija kao 'Milost'. Nju je napisao i skladao evangelički svećenik John Newton. Evo i cijele priče.

John Newton je već kao mladić stupio u kraljevsku mornaricu, ali nakon nekoliko godina odlučio je otići na robovlasnički brod jer zarada bila veća. Tu je brzo napredovao, sve do mjesta kapetana. Iznenada jedne noći brod je zahvatila velika oluja, a kapetana je uhvatila panika. U tim trenucima John Newton sve svoje snage, brige, želje, osjećaje, usmjeruje prema Bogu, moleći se glasno: "Bože, ako me sačuvaš i udijeliš mi milost, obećavam ti vjernost zauvijek". Priča kaže kako je oluja odmah prestala, a Newton je doživio obraćenje. Kad je brod sretno stigao do obale, Newton je izvršio svoje obećanje. Prestao je s trgovinom robljem i otišao na studij teologije.

Nakon završenog studija teologije Newton se zaredio te je postao poznati propovjednik, pjesnik, glazbenik, ali i veliki borac protiv robovlasništva. Također je za svoje tjedne propovjedi ovaj obraćenik pisao himne. Tako je 1772. nastala 'Amazing Grace'. Tekst pjesme opisuje, kako mnogi vjeruju, upravo Newtonovo odricanje robovlasništva i kajanje zbog svega zla što ga je u to vrijeme napravio, ali i opisuje milost koju mu je Bog podario.

Priča kaže kako 'Amazing Grace' ima posebno značenje i u indijanskom plemenu Cherokee. Naime, 1838. pleme je bilo prisiljeno iseliti u rezervate. Na tom 'Putu Suza' kako su ga nazvali, zbog gladi, bolesti i neljudskih uvjeta život je izgubilo oko 10 tisuća ljudi. Kako za vrijeme puta, zbog velikog broja umrlih i nedostatka vremena, nisu mogli dostojno pokopati svoje mrtve, pleme Cherokee moralo se zadovoljiti pjevanjem svoje verzije 'Amazing Grace' nad pokojnikom. Pjesma je dugo nakon 'Puta Suza' ostala popularna u plemenu i danas se smatra neformalnom himnom Cherokeeja, a otpjevali su je mnogi indijanski umjetnici.

Kada već govorimo o ropstvu valja reći kako je Papa Franjo rekao, navodimo: „Ropstvo 21.stoljeća najgore je ropstvo. Zbog velike pohlepe pojedinaca mnogi u svijetu strašno pate.“

Također Papa Franjo je upozorio na "ropski rad", rad koji porobljava. Tada je rekao, navodimo: „Koliki su samo, u čitavom svijetu, žrtve te vrste ropstva, u kojoj osoba služi radu, dočim zapravo rad treba služiti osobama jer su one urešene dostojanstvom. Tražim od braće i sestara u vjeri i od svih muškaraca i žena dobre volje odlučno opredjeljenje protiv trgovine ljudima, u kojoj istaknuto mjesto zauzima "ropski rad".