Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 580940


21.08. PDF Ispis E-mail

Danas se u Voćinu slavi blagdan Gospe Voćinske, pa prošetajmo poviješću toga svetišta.

Nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija Voćin je u 18. stoljeću privlačio mnoge Marijine štovatelje. Od 1886. pa nadalje iz Požege je svakog kolovoza polazila voćinska procesija pješaka. U duhu druge polovice 19. stoljeća u Voćinu se gajila pobožnost prema Gospi Lurdskoj, čije se štovanje nastavilo i nakon II. svjetskog rata. Gospin kip zajedno s crkvom nestao je u ruševini 1991. No, Providnost je htjela da je voćinski župnik Josip Martinac još 1940. staru sliku voćinske Gospe, Majke od utočišta pohranio u Dijecezanski muzej u Zagrebu. Ta je slika 1999. svečano vraćena u Voćin.

Sa obnovom porušene crkve započelo se 2002., a temeljni kamen za crkvu blagoslovio je 1998. sveti  Ivan Pavao II. za pohoda Hrvatskoj. Konačno, dvadeset godina nakon razaranja, Voćin je 2011. dobio novo crkveno zdanje prema nacrtima nekadašnje stare crkve, a na ponos onih koji se nisu željeli odreći vlastite crkvene baštine, napose Marijinih hodočasnika.