Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 563613


19.08. PDF Ispis E-mail

Na današnji dan 1954. preminuo je talijanski političar i jedan od utemeljitelja Europske unije Alcide De Gasperi.

De Gasperi je rođen 1881. u mjestu Pieve Tesino koje je tada bilo djelom Austro-ugarske, a danas je dio Italije. Već kao 15-godišnjak je aktivan u katoličkim udrugama. Godine 1900. počeo je studirati u Beču. Tu je počeo I njegov politički život i to u katoličkim studenskim udrugama. Upravo je tamo brusio svoje pregovaračke vještine koje će kasnije postati toliko važne u njegovim politički aktivnim godinama. Tada je De Gasperi osobito proučavao i nama važnu encikliku Rerum Novarum.

De Gasperi je bio i urednik novina La Voce Cattolica. Tijekom prvog svjetskog rata živio je u Beču te je podupirao sve mirovne napore pape Benedikta XV. i blaženog Karla hasburškog. Nakon završetka rata njegovo rodno mjesto pripalo je Italiji, te je Alcide uzeo talijansko državljanstvo. Već 1921. bio je zastupnik u talijanskom parlamentu. Budući da je Mussolini pokazivao svoje pravo lice, Gasperi se protivio njegovim stavovima. Zbog toga je uhićen i osuđen na četiri godine zatvora. Zbog vrlo lošeg zdravstvenog stanja i molbi Svete Stolice pušten je nešto ranije te je dobio posao knjižničara u Vatikanskoj biblioteci. Tu je i dočekao propast fašizma 1943.

Tijekom ratnih godina De Gasperi je počeo oblikovati novu talijansku političku snagu– Kršćansku – demokratsku stranku. Ona je u poslijeratnim godinama formirala većinu talijanskih vlada, a na čelu nekima od njih bio je i sam De Gasperi. U tim je godinama Italija proglašena Republikom, postala je članicom NATO-a, te je poboljšala odnose sa SAD-om. Također je postala i članicom zajednice za ugljen i čelik.

De Gasperi je bio talijanski premijer od 1945. do 1953. Umro je u rodnom I voljenom Trentinu na današnji dan 1954. tri puta zazivajući Isusovo ime. Pokopan je u Rimu u bazilici sv. Lovre. Proces za njegovu beatifikaciju otvoren je 1993.

De Gasperi je i jedan od očeva europske unije. Zauzeti katolik koji je preživio dva svjetska rata jednom je prilikom rekao, navodimo: “Nadam se kako budućnost nećemo graditi silom, niti željom za osvajanjem. Želim graditi budućnost strpljivim primjenjivanjem demokratskih metoda, u konstruktivnom duhu dogovora te poštivanjem slobode.“

Benedikt XVI. je 2009. godine rekao, navodimo: „Moralna čestitost, čvrsta vjera i neovisnost u političkim odlukama – odlike su poželjne kod državnika koji se izjašnjava kršćaninom, a upravo je te odlike utjelovio Alcide De Gasperi. Ali, kršćanske vrednote koje su uvijek nadahnjivale njegovo političko djelovanje nisu bile poput zastave uzdignute u svrhu propagande, nego jasno unutarnje usmjerenje kojemu je ostao vjeran sve do smrti, pa i po cijenu osobne žrtve“.

Benedikt XVI. je nastavio: „Obdaren čvrstom vjerom i uglađenom vjerskom osjetljivošću, De Gasperi je bio taj koji je u Italiji štitio slobodu i demokraciju, upravljajući izgradnjom zemlje koja je iza sebe ostavljala fašizam i ruševine Drugoga svjetskog rata. Odgojen u školi Evanđelja, De Gasperi je bio u stanju pretvoriti vjeru koju je ispovijedao u konkretna i dosljedna djela. Duhovnost i politika doista su bile dvije dimenzije koje su živjele u njegovoj osobi i obilježavale njegovo društveno i duhovno zalaganje. Korijeni takvoga snažnog evanđeoskog svjedočenja, plod su njegova ljudskog i duhovnog odgoja, poduprtoga velikim prostorom koji je prvi premijer Talijanske Republike dao molitvi i odnosu s Bogom, pa i u najnemirnijim trenucima života“.