Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 580953


18.08. PDF Ispis E-mail

Na današnji dan 1952. umro je Sv. Alberto Hurtado Cruchaga.

Alberto Hurtado Cruchaga rođen je 1901. u Čileu. Već kao četverogodišnjak ostao je bez oca, te je Albertova majka bila prisiljena prodati skromnu imovinu kako bi platila dugove. Zbog svega navedenog Albert i njegov brat morali su živjeti s rođacima, te su ih oni često selili. Tako je Albert od malena shvatio što znači biti bez krova nad glavom i s nedostatnim prihodima. Međutim, stipendija je omogućila ovom mladiću da se školuje u isusovačkom kolegiju. Albert je odmah pokazao i veliko zanimanje i skrb za siromahe. Tako je kao gimnazijalac nedjeljom poslije podne obilazio četvrti siromaha i beskućnika. Kad je završio srednju školu, htio je odmah stupiti u Družbu Isusovu, ali je to odgođeno. U godinama koje su slijedile Albert je studirao i radio te time skrbio za majku i mlađega brata. Također je i dalje nedjeljom poslije podne posjećivao siromahe. Albert je studij prava uspješno završio te je i doktorirao. Potom je ušao u novicijat Družbe Isusove, a poglavari su ga poslali na novi studij u Španjolsku, zatim i Belgiju. Tu je zaređen za svećenika. Nakon nekoliko godina vratio se domovinu gdje je predavao vjeronauk i pedagogiju.

Ipak većinu vremena Albert je posvećivao pomaganju siromašnima. Tako je otvorio utočište za beskućnike koje je bilo otvoreno svima i u kojima je pružana pomoć i onima koji su sišli s puta Kristovog. Napisao je knjigu «Je li Čile katolička zemlja?» u kojoj je kritizirao materijalizam i posljedice koje ostavlja na mlade i siromašne. Također je poticao poslovne ljude, zaposlenike i bogate da rade kao suradnici s Isusom u svrhu poboljšanja društva. Uza sve te vrlo zahtjevne poslove o. Hurtado je uspio još napisati i tri značajne knjige – i to o sindikatima, socijalnom humanizmu i kršćanskom društvu.

Međutim u 52. godini života dijagnosticiran mu je rak gušterače. Umro je nekoliko mjeseci kasnije, tj. na današnji dan 1952. U zadnjim danima životima i u strašnim bolovima samo je ponavljao: »Gospodine, ja sam zadovoljan!«

Sveti Ivan Pavao II., o. Hurtada proglasio je blaženim, a svetim ga je proglasio Benedikt XVI. 2005. godine.