Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 581413


06.08. PDF Ispis E-mail

Godine 1897. u Concesiu u talijanskoj Lombardiji rođen je Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini. 66 godina kasnije taj će dječak postati 262. papa – Pavao VI.

Blaženi papa Pavao VI. bio je doktor kanonskog prava, a radio je i u vatikanskoj diplomaciji. Kao milanski nadbiskup, dobio je nadimak “nadbiskup radnika”. Godine 1958. imenovan je kardinalom, a za papu je izabran 1963. Bio je blag ali odlučan, zaljubljen u Istinu, vodio je Petrovu lađu u burnim godinama za Crkvu i svijet. Nakon što je izabran za papu odmah je pred sobom imao velik izazov: privesti kraju II. vatikanski sabor. To je i učinio. Nakon toga posvetio se provođenju koncilskih ideja.

Proširio je i kardinalski zbor kardinalima iz svih krajeva svijeta i ustanovio novu sinodu biskupa. Ukinuo je indeks zabranjenih knjiga te proveo reorganizaciju vatikanske kurije. Trudio se oko uspostavljanja diplomatskih i prijateljskih odnosa sa svim narodima. Tijekom petnaestogodišnjega pontifikata, papa Montini čvrsto se zauzimao za mir u svijetu, jačajući misionarsku dimenziju Crkve. Postao je apostol mira do na kraj zemlje, tijekom apostolskih putovanja stigao je na svih pet kontinenata. Nezaboravan je njegov govor pred skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku, 1965. i njegov uzvik protiv rata: „Nikada više rat, nikad više! Mir, mir mora upravljati sudbinama naroda i čitavoga čovječanstva!“ Pavao VI. nije bio ravnodušan ni prema patnjama afričkih naroda, koje je slomila bijeda. Velik ugled u svijetu pribavilo mu je i njegovo zalaganje za trajan i pravedan mir. Istupao je protiv svake agresije i rata i tražio miroljubiva rješenja međunarodnih problema  u Vijetnamu, Izraelu, Nigeriji, Sjevernoj Irskoj. Godine 1967. Papa Pavao VI. objavljuje encikliku „Napredak naroda“. Razvoj je – piše Papa – novo ime mira“, i pojašnjava kako razvoj mora biti cjelovit i „usmjeren na promociju čitava čovjeka, svakoga čovjeka“.

Promicatelj „civilizacije ljubavi“, Pavao VI. svojim naporima za mir pridružuje trajno ekumensko zauzimanje, u uvjerenju da će kršćani, samo ako su jedinstveni, moći biti čimbenik pomirenja među narodima. Njegov susret s carigradskim patrijarhom Atenagorom 1964. godine u Jeruzalemu, njihov bratski zagrljaj ganuo je i katolike i pravoslavne. Papa Pavao VI. poznat je i po izrazu koji i danas često upotrebljavamo – civilizacija ljubavi. Također je proglasio sv. Benedikta zaštitnikom Europe.

Za Hrvatsku je osobito važno da je upravo blaženi Pavao VI. 1977. godine trajno ujedinio hrvatski dio Istre apostolskim pismom "Prvih godina XIX. stoljeća". Spomenutom je bulom Pazinska apostolska administratura ušla u sastav Porečke biskupije. Apostolsko pismo Pavla VI. stupilo je na snagu 1978. godine. Proslava crkveno-pravnog sjedinjenja održala se iste godine u Eufrazijevoj bazilici u Poreču pod geslom "Istarska Crkva jedna.". Blaženi Pavao VI. preminuo je na današnji dan 1978.