Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 584538


03.08. PDF Ispis E-mail

Ivan Dragutin Stjepan Zajc, većini znan kao Ivan plemeniti Zajc, hrvatski skladatelj i dirigent rođen je u Rijeci na današnji dan 1832. Zajčeva glazbena nadarenost vrlo je rano uočena te je već u šestoj godini javno nastupao svirajući violinu i klavir. Nakon srednje škole Zajc se posvetio studiju glazbe, te odlazi na Milanski Konzervatorij. Za vrijeme studija redovito je dobivao nagrade kao jedan od najdarovitijih učenika. Posebno priznanje bila mu je prva nagrada za operu La Tirolese koja je iste godine izvedena na školskoj pozornici. Završivši studij, Zajc je mogao ostati u Milanu kao dirigent kazališta Teatro alla Scala, ali se vratio u Rijeku. Tu je prihvatio mjesto dirigenta i koncertnog majstora Gradskog kazališnog orkestra. Istovremeno marljivo sklada s zapanjujućom brzinom i lakoćom.

1862. godine odlazi u Beč gdje se uspješno bavi pisanjem opereta. Već od prve operete 'Momci na brod',  Zajc je imao veliki uspjeh kod publike što su slijedeće operete samo potvrdile. No, u Beču je napisao i svoje prve kompozicije na hrvatski tekst. Tu treba istaknuti rodoljubni zbor 'U boj' koji će kasnije uvrstiti u operu Nikola Šubić Zrinjski.

Nakon osam godina u Beču, Zajc se vraća u domovinu, ovaj put u Zagreb, gdje je postao direktor i dirigent prve stalne hrvatske opere. Tu je proveo temeljitu reorganizaciju i znatno pridonio osposobljavanju izvođačkog ansambla. Tako je pod Zajčevim vodstvom, u 19 godina izvedeno oko 50 opera i desetak opereta. Zajc nije samo utemeljitelj hrvatske opere kao umjetničke ustanove već je opernu umjetnost u Hrvatskoj obogatio i u stvaralačkom smislu. Naime, do njegova dolaska u Zagreb, bila je izvedena samo jedna hrvatska opera - Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog.  Njegovo pak scensko remek-djelo, opera 'Nikola Šubić Zrinjski' i danas je svježe i živo.

U razvoju hrvatske glazbe, Zajc je imao značajnu ulogu. Djelujući kroz dugo vremensko razdoblje kao organizator, dirigent, pedagog i skladatelj, započeo je i uspješno vodio borbu za ozbiljnost muzičkog stvaralaštva. Ivan plemeniti Zajc, hrvatski skladatelj i dirigent umro je 1914. godine.

Ali kako bismo završili priču, a da nismo spomenuli operu Nikola Šubić Zrinjski.

Prisjetimo se prvo povijesnog događaja koji je poslužio kao inspiracija hrvatskom skladatelju.

Velikoj turskoj vojsci pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog i vezira Mehmeda Sokolovića 1566. ispriječila se na putu prema Beču mala tvrđava Siget i nevelika skupina hrabrih ljudi. Upornom i hrabrom obranom, pod zapovjedništvom hrvatskoga bana Nikole Zrinjskog, turska je vojska zadržana mnogo duže nego je to itko mogao očekivati. I nakon nestanka svake nade da će stići pomoć carskih bečkih trupa, posada Sigeta ustrajala je u obrani grada. Kada je postalo jasno da se grad više ne može braniti, šačica preživjelih branitelja predvođena svojim zapovjednikom Nikolom Zrinjskim krenula je u svoj posljednji juriš u rujnu 1566.

Sve je ovo bilo inspiracija skladatelju Ivanu Zajcu koji je na libreto Huge Badalića skladao operu Nikola Šubić Zrinski. Ona je prvi puta izvedena u Zagrebu 1876, 310 godina nakon slavne bitke. Ova je opera postala najpopularnije hrvatsko glazbeno scensko djelo. O strogo glazbenoj vrijednosti Nikole Šubića Zrinskog mnogi su povjesničari glazbe, muzikolozi i kritičari rekli svoje. Veliki Boris Papandopulo, jednom je prilikom rekao, navodimo: “Postoje opere i postoji Zrinski“.

I na kraju klikom na ovaj link poslušajte malo manje poznati dio ovog sjajnog domoljubnog djela koje osvaja hrvatske pozornice i danas. To je Zakletva Zrinjskog. Uživajte…

https://www.youtube.com/watch?v=7D9e7eoIryQ