Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 1018515


Župa Baćina i Plina - Stablina
ŽUPNE OBAVIJESTI 1.4. - 7.4.2024. PDF Ispis E-mail

Ponedjeljak, 1. travnja: Hodočašće na uskrsni Emaus u NP "KRKA". Polazak u 6:00 s Radoševe glavice.

 

Utorak, 2. travnja: Proba Prvopričesnici i krizmanici u 17:00 sati. Prigoda za ispovijed i krunica u 17:30 sati a iza sveta misa s molitvom franjevačkog časoslova. Pobožnost 13 utoraka sv.Anti.

 

Srijeda, 3. travnja: Sveta misa u 7:00 sati u Stablini.

 

Četvrtak, 4. travnja: Prigoda za ispovijed i krunica u 17:30 sati a iza sveta misa s molitvom franjevačkog časoslova.

 

Petak, 5. travnja: Pobožnost prvih petaka u mjesecu. Prigoda za ispovijed i krunica u 17:30 sati a iza sveta misa s molitvom franjevačkog časoslova.

 

 

Subota, 6. travnja: Sveta misa u 7:00 sati u Stablini.

 

 

Nedjelja, 7. travnja: Sveta misa u 8:00 sati u Baćini. Sveta misa u 10:00 sati u Stablini.

 
Uskrsni Emaus u Nacionalni park „Krka“ PDF Ispis E-mail

Naša župa organizira hodočašće na Uskrsni ponedjeljak na Skradinski buk u NP "KRKA". Polazak od Mediterana s Radoševe glavice u 6:00 sati. Prijaviti se možete u župni ured. Cijena po osobi 25 eura.

Na Skradinskom buku u Nacionalnom parku „Krka“  ove godine na Uskrsni ponedjeljak, 1.travnja   proslava Emausa, u prirodi koju organizira Župa Skradin. Euharistijsko slavlje u 11 sati pred crkvom sv. Nikole predvodit će biskup Tomislav Rogić.

Emaus je euharistijsko slavlje u spomen na Isusov susret nakon uskrsnuća s učenicima u Palestini.

 
VELIKI TJEDAN PDF Ispis E-mail

VELIKI PONEDJELJAK, 25.ožujka: BLAGOVIJEST. Klanjanje pred PRESVETIM OLTARSKIM SAKRAMENTOM u tišini od 18:00 do 19:00 sati s mogućnošću ispovijedi.  Sveta misa u 19:00 sati. U tijeku je i ispovijed bolesnika u našoj župi stoga molimo da nazovete za one koji su u vašoj blizini, a žele se okrijepiti svetim sakramentima.

VELIKI UTORAK, 26.ožujka: Klanjanje pred PRESVETIM OLTARSKIM SAKRAMENTOM u tišini od 18:00 do 19:00 sati s mogućnošću ispovijedi. Pobožnost 13 utoraka Sv.Anti i sveta misa u 19:00 sati.

VELIKA SRIJEDA, 27.ožujka: Klanjanje pred PRESVETIM OLTARSKIM SAKRAMENTOM u tišini od 18:00 do 19:00 sati s mogućnošću ispovijedi. Sveta misa u 19:00 sati.

 

VELIKI ČETVRTAK, 28.ožujka: MISA VEČERE GOSPODNJE u 19:00 sati.Gospin Plač - prvi dio.

VELIKI ČETVRTAK označava posljednji dan korizme, a na taj dan svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja Isusov čin ustanovljenja Euharistije kada nam se darovao pod prilikama kruha i vina te svećeničkog reda.  Sam obred pranja nogu spomen je na Kristov čin ljubavi i poniznosti izvršen na Posljednjoj večeri, odnosno na to da je Krist apostolima oprao noge i time im pokazao kako ga treba nasljedovati.


VELIKI PETAK, 29. ožujka: Crkva otvorena za osobnu molitvu i klanjanje  od 8 ujutro. U 15:00 sati u crkvi molimo krunicu božanskog milosrđa. Obredi VELIKOG PETKA započinju u 19:00 sati. PROCESIJA i blagoslov ispred Crkve. Gospin Plač-drugi dio.


Obredima Velikog petka spominjemo se Kristove muke. Pratimo Krista na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. Pokora, post i žalost daju pečat tome danu. Toga dana Crkva ne slavi euharistiju, već promišlja o smrti puna žalosti i skrušenosti.
Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest. Na početku svi obavljaju pokajnički čin u šutnji, klečeći, a svećenici se prostiru u najdubljoj poniznosti pred oltar. Tada priznajemo Bogu sve svoje osobne grijehe, ali i grijehe čitavoga svijeta zbog kojih je Krist podnio muku i smrt na križu. Priznavajući grijehe, izražavamo svoju spremnost na žrtvu pokajnicu, ali i duboku i čvrstu nadu koju crpimo iz Božje riječi. Zato nakon zborne molitve i čitanja biblijskih tekstova sluša se izvještaj o muci Isusa Krista kako ju je zapisao evanđelista Ivan. Nakon homilije u kojoj se objašnjava smisao Kristove žrtve i smrti na križu za naše spasenje, slijedi sveopća molitva. U toj molitvi zajedno s čitavom Crkvom, moli se za sve potrebe svijeta i Crkve, osobito za one koji svojim trpljenjem nastavljaju Isusovu muku i za one koji još ne poznaju neizrecivu Božju ljubav, koju nam je Otac posvjedočio u svome Sinu koji je došao svojom smrću i uskrsnućem spasiti čitav svijet. Nakon službe riječi slijedi klanjanje križu. Svećenik razotkriva i pokazuje križ, sredstvo mučenja i smrti. Poslušnošću i predanjem u Očevu volju Isus to sredstvo preobražava u sredstvo našega spasenja. Križ, dakle, postaje simbolom spasenja, života i nade. Iskazujući poklon križu, zahvaljujemo Kristu za njegovu neizmjernu ljubav prema nama.
Bogoslužje Velikog petka završava pričešću. Pozvani smo sjediniti se s Kristom blagujući euharistijski kruh, posvećen na misi Velikog četvrtka. Toga se dana bolje razumije da blagovanje Kristova tijela u svetoj pričesti znači uzeti udjela u njegovoj žrtvi, prihvatiti trpljenje iz ljubavi prema braći i sestrama, te tako s Kristom širiti život u svijetu.

 

 

VELIKA SUBOTA, 30.ožujka: Crkva otvorena za osobnu molitvu i klanjanje  od 8 ujutro. U 15:00 sati u crkvi molimo krunicu božanskog milosrđa. VAZMENO BDIJENJE započinje u 20:00 sati. BLAGOSLOV USKRSNIH JELA


Vazmeno bdijenje središnje je bogoslužje u crkvenoj godini. Izabrani narod Staroga zavjeta u toj je noći slavio svoj izlazak iz egipatskog ropstva, a mi kršćani slavimo Kristov izlazak iz grobne tmine u novi život - slavimo njegovo uskrsnuće. Vazmeno bdijenje raspoređeno je u četiri dijela: služba svijetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba.
Na početku službe svijetla svećenik blagoslivlja vatru. Na toj vatri zapalit će se uskrsna svijeća - simbol uskrsloga Krista. Uz povik Svjetlo Kristovo crkva se polako osvjetljuje, dok ne bude potpuno osvijetljena. Kada se upale sva svijetla, a svećenik u pratnji poslužitelja stigne do oltara, svečano se pjeva Hvalospjev uskrsnoj svijeći - radosna pohvala uskrsnoj svijeći, koja nas poziva da kličemo od radosti jer je Kristovo svjetlo pobijedilo snage mraka i donijelo život.
U službi riječi najprije slijede čitanja iz Starog zavjeta koja nas sjećaju na velika djela koja je Bog kroz povijest učinio za svoj Izabrani narod, no prije svega naglašavaju veliku istinu da smo od Boga i da bez njega ne možemo postojati. Nakon svečane himne Slave slijede novozavjetna čitanja, Poslanica i Evanđelje, koje donosi radosnu vijest o Kristovoj pobjedi za sve ljude.
Na početku krsne službe blagoslivlja se krsna voda, uz molitvu litanija svih svetih i blagoslovnu molitvu. Nakon toga slijedi obnova krsnih obećanja.
Završni dio Vazmenog bdijenja je euharistijska služba. U vazmenoj noći pod posvećenim prilikama kruha i vina primamo najstvarniju prisutnost uskrslog Krista i njegova Duha.

 

VAZAM - USKRS Nedjelja, 31.ožujka:

Sveta misa u 8:00 u Baćini.

Sveta misa u 10:00 sati u Stablini.

 
ŽUPNE OBAVIJESTI 18.3. - 24. 3. 2024. PDF Ispis E-mail

Ponedjeljak, 18. ožujka: Sveta misa u 18:00 sati u Stablini.

 

Utorak, 19. ožujka: SV.JOSIP Ispovijed i krunica od 17:30 sati. Sveta misa u 18:00 sati u Stablini s molitvom časoslovaPobožnost  13 utorakasv. Anti Padovanskom.

 

Srijeda, 20. ožujka: Ispovijed i krunica od 17:30 sati. Sveta misa u 18:00 sati u Stablini s molitvom časoslova.

 

Četvrtak, 21. ožujka: Ispovijed i krunica od 17:30 sati. Sveta misa u 18:00 sati u Stablini s molitvom časoslova.

 

 

Petak, 22. ožujka: Ispovijed i krunica od 17:30 sati. Sveta misa i križni put u 18:00 sati u Stablini s molitvom časoslova.

 

Subota, 23. ožujka: Vjeronauk za prvopričesnike u 9:00 sati a probe pjevanja za prvopričesnike i dječji zbor u 9:45 sati. Sveta misa u 7:00 sati u Stablini. ISPOVIJED u ŽUPI PLOČE U 9:00 i 16:00 SATI, A U STABLINI U 18:00 SATI.

 

 

Nedjelja, 24. ožujka: CVJETNICA-SVETA MISA U STABLINI U 10:00 SATI. PROCESIJA I BLAGOSLOV MASLINOVI I PALMINIH GRANČICA OKO RADOŠEVE GLAVICE.

 

 
ŽUPNE OBAVIJESTI 1.1. - 7.1. 2024. PDF Ispis E-mail

BLAGOSLOV I SUSRET SVEĆENIKA S OBITELJI NIJE REZERVIRAN SAMO ZA BOŽIĆNO VRIJEME, I NIJE VEZAN UZ MJESTO/VAŠU KUĆU I ZIDOVE, BLAGOSLIVLJAJU SE LJUDI I OBITELJI. SVI ONI  KOJI  ŽELE DA IM SVEĆENIK DOĐE U BLAGOSLOV U OBITELJSKU KUĆU, ILI U POSJET, ILI ZA ISPOVIJED., MOGU NAZVATI I DOGOVORITI SUSRET. OVO VRIJEDI KROZ CIJELU GODINU.

 

 

Ponedjeljak, 1.siječnja: Sveta misa u Stablini u 18:00 sati i blagoslov za one koji nisu stigli na zakazane dane svojih mjesta.   Nazvati naknadno za one koji ne stignu prisustvovati na blagoslovu u vrijeme kad je bilo zakazano vaše mjesto ili oni koji žele da im se dođe u posjet obitelji i blagoslov

 

Utorak, 2. siječnja: Sveta misa u Stablini u 18:00 sati.


Srijeda, 3. siječnja: Sveta misa u Stablini u 18:00 sati.

Četvrtak, 4. siječnja: Sveta misa u Stablini u 18:00 sati.

 

Petak, 5. siječnja: POBOŽNOST PRVIH PETAKA. Sveta misa u Stablini u 18:00 sati.

 

Subota, 6. siječnja: TRI KRALJA - BOGOJAVLJENJE - VODOKRŠĆE.

Blagoslov vode i sveta misa u Baćini u 8:00 sati.

Blagoslov vode i sveta misa u Stablini u 10:00 sati

 

Nedjelja, 7. siječnja: Sveta misa u Baćini 8:00 sati.

Sveta misa u Stablini u 10:00 sati.


TOMBOLA ZA MINISTRANTE i DIJEČJI ZBOR U 18:00 SATI,  u KAPELI ZAVJETNIH DAROVA U STABLINI.

HVALA SVIMA KOJI SU DALI NOVČANE PRILOGE ZA DJEČJU TOMBOLU I DAROVE. MOLIMO BAR JEDAN OD RODITELJA DOĆI SA SVOJIM  DJETETOM.

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 232